torstai 6. lokakuuta 2011

Saksan polkupyöräpääkaupunki - Die Fahrradhauptstadt Deutschlands

Münsteriä ei suotta kutsuta Saksan polkupyöräpääkaupungiksi. Panostus polkupyöräteihin, pyörätelineisiin ja polkupyöräilyyn on aivan käsittämätöntä Suomeen verrattuna. Münsterissä on yli 350 km polkupyöräteitä ja yli 250 km polkupyöräreittejä kaupungin ympärillä. Tilastojen mukaan lähes jokaisella Münsteriläisellä on kaksi pyörää. Koska pyöräily on täällä niin iso juttu, meille vaihto-oppilaillekin pidettiin heti ensimmäisenä infoiltana poliisin toimesta pieni tietoisku kuinka pyöräillä Münsterissä. Se ei ole ainakaan aluksi ollenkaan niin helppoa kuin voisi luulla!


Pyöräilyn kultainen sääntö täällä kuuluu "Aja aina oikealla". Oikealla tarkoittaen aina myös autotien oikeaa puolta, mikäli polkupyörätie on yksisuuntainen. Tästähän seuraa sitten se, että kun tiedät menosuuntasi, joudut mahdollisesti ylittämään tien ja vielä liikennevaloista koukaten. Ajamalla yksisuuntaista väärään suuntaan saat vain pahoja katseita ja mahdollisesti sakot, mikäli poliisi sattuu huomaamaan.


Ja siitä pyöräilyn helppoudesta... Olen tosiaan löytänyt itseni ajamasta väärällä puolella tietä (=yksisuuntaista väärään suuntaan), odottamassa valoissa, jotka eivät koskeneetkaan minua ja ajamasta pyöriltä kielletyllä alueella. Vaatii siis hieman totuttelua! En tajua miten täällä voisi pyöräillä, jos ei tuntisi liikennesääntöjä. Lisäksi varsinkin alussa ajelin täällä usein kunnon turistina maisemia katsellen ja ilman sen suurempia kiireitä. Useille paikallisille pyörä on kuitenkin auton korvike ja sillä ajetaankin kuten autolla, mahdollisimman nopeasti pisteestä A pisteeseen B. Nyt kohta kolme viikkoa täällä oltuani olen jo itsekin melkein kuin yksi heistä ja kiroilen mielessäni, kun joku tunari hinnaa siinä edessä.


Polkupyöräilijöille on lähes aina omat liikennevalot. Mikäli pyörätie kuitenkin sattuu olemaan autojen seassa, tulee useimmiten noudattaa autojen kanssa samoja liikennevaloja. Voin kertoa, että tuntuu todella tyhmältä pysähtyä näihin valoihin keskellä suoraa kadunpätkää, jos mailla halmeilla ei näy ketään. Mutta näitä oikeasti noudatetaan melko tunnollisesti täällä.

Pikku fiksaatio näihin liikennevaloihin näköjään... Voisin rueta keräämään erilaisia. Täältä löytyy myös sellaiset, joissa lukee valkoisella "Grün kommt" tai "Bitte warten".



Kaikkien opiskelijoiden must-juttu onkin sit hommata oma fillari. Itse olen ajellut vielä kämppiksen pyörällä, mutta saan toivottavasti pian käyttöön meidän kotitalouden WG-pyörän, niin ei tartte ostaa omaa. Vaikka täällä kyllä on pyöräkauppaa pyöräkaupan vieressä ja aika ajoin järjestetään myös pyörähuutokauppoja, joista voi käydä bongaamassa omansa.

Täysin pyöräilijöille pyhitetty pyörätie "Promenade" on noin 4,5 km pitkä lenkki, joka kiertää Münsterin ydinkeskustan ympäri. Siellä saa todellakin sit pyöräillä rauhassa ilman jatkuvaa stressiä liikennevaloista.


Ja tältä Promenade näyttää käytännössä. Kuva ei ole ehkä paras mahdollinen, mutta kertoo olennaisimman.



Pyöräily on tosiaan hyvin säänneltyä ja sitä valvotaan. Olen kuullut jo yhden vaihtarin saaneen sakot ajettuaan keskellä yötä punaisia päin, vaikka tiellä ei ollut ketään muita käyttäjiä..:D Tässä hieman esimerkkejä siitä, miten voit ajaa Münsterissä väärin ja mitä siitä joudut pulittamaan:

- Pyörätiellä ajaminen väärään suuntaan 15€
- Punaisia päin ajaminen 45€
- Jalkakäytävällä ajaminen 10€
- Ajaminen ilman valoja (yöllä) 10€ (valot pitää olla edessä ja takana)
- Kännykkään puhuminen ajaessa 25€
- Pyörä ilman soittokelloa 10€
- Pyörä ilman toimivia jarruja 10€

Juu, no. Eipä tulis mieleen lähteä liikenteeseen ilman toimivia jarruja. Mutta mikä jännittävintä, vaikka täällä on pilvin pimein pyöräilijöitä, ei pyöräilykypärän käyttö ole pakollista!

1 kommentti:

  1. Onko Hene teillä sellasia liikennemerkkejä, joissa annetaan pyörille lupa ajaa yksisuuntasta kumpaankin suuntaan? En ole itse vielä lähtenyt ajamaan pyörää,täytyy myöntää,että toi autojen joukossa ajaminen kyllä jännittä. Olen kyllä matkannut tarakalla...

    VastaaPoista