Kyllä, olen sellainen. Nimittäin aamupalaihminen. Viikon paras hetki on ehdottomasti sunnuntaiaamu, kun eteen voi loihtia runsaan aamiaisen ja nauttia sen rauhassa sanomalehteä lukien. Sanomalehden sijaa ovat kyllä viime aikoina toimittaneet Hesarin nettisivut ja appi, jotka molemmat ovat olleet niin ahkerassa käytössä, että täytynee ottaa työn alle digilehden tilaaminen, jotta pääsen lukemaan ihan kaikki artikkelit ilman rajoituksia. Olen viime aikoina hehkuttanut Hesaria ehkä liiaksikin, mutta voin vakuuttaa, että tämä ei ole maksettua mainontaa.
On
olemassa paljon ihmisiä, jotka eivät pysty syömään aamupalaa heti
herättyään ja pelkkä kuppi kahvia riittää käynnistämään päivän. Minun
mahani puolestaan murisee usein jo herätessäni enkä voisi kuvitellakaan
lähteväni töihin, yliopistolle tai muuten liikenteeseen ilman, että
tankkaisin aamulla jotain ennen lähtöäni. Töissä käydessänikin pyhitin
vartin aamupalalle (ja somen ja uutisten selailulle), jonka jälkeen
selvisin kylläisenä aina lounasaikaan saakka. Aamupalan tärkeydestä ja
turhuudesta löytyy juttuja vaikka millä mitalla, mutta olen päättänyt
tässä asiassa kuunnella vatsaani ja syödä yksinkertaisesti silloin, kun
on nälkä.
Olen ehkä vähän
konservatiivinen aamupalailija, koska kaiken maailman trendikkäät
chia-vanukkaat ja acai ja smoothie bowlit eivät saa minussa aikaiseksi
minkäänlaisia sydämentykytyksiä. Chia-vanukkaan testasin kaiken
hypetyksen jälkeen, mutta se ei tehnyt pysyvää valtausta
aamupalapöytääni. Smoothie bowlkaan ei edes ajatuksen tasolla kutkuttele
makuhermojani, mutta ehkä testaan tämänkin trendin joskus jossain
tarpeeksi hipsterissä kahvilassa, jotta voin muodostaa perustellun
mielipiteen asiasta. Myönnän olevani tottumuksieni orja. Hedelmät ovat
kivoja ihan sellaisinaan tai vaikka myslin seassa.
Suomessa
ehdoton arkiaamujeni suosikki oli perinteinen kaurapuuro raejuustolla
ja mehukeitolla. Niin helppo ja nopea valmistaa ja nälkä pysyi loitolla
aina sinne lounasaikaan saakka. Raejuustossa pitää olla vähintään 1,5%
rasvaa, että se maistuu joltain ja mehukeiton sokerillista, koska
keinotekoiset makeutusaineet ovat suoraan saatanasta. Kiitos Saksan
raejuusto- ja mehukeittotarjonnan on tämä aamupalasuosikki jäänyt
toistaiseksi historiaan ja useimmiten arkiaamuina lautaseltani löytyykin
nyt Skyriä, maustamatonta jogurttia, mysliä ja marjoja.
Sunnuntaina aamupalaihminen pistää elämän risaiseksi toinen toistaan herkullisempia ruokia notkuvalla aamupalapöydällä. Vaikka kaupat eivät ole Saksassa auki sunnuntaisin, aukaisevat leipomot ovensa jo aamuvarhaisella, jotta aamupalapöytään voidaan hakea tuoreet sämpylät ja kroissantit. Suomeen verrattuna saksalaiset syövät aamiaissämpylänsä usein makeilla lisukkeilla kuten erilaisilla hilloilla tai Nutellalla. Hillon kaveriksi sämpylänpuolikkaalle voidaan laittaa maitorahkaa (täysirasvaista versiota tietenkin) ja maitorahkan kaveriksi myös vaikka siirappia, jota täällä kutsutaan Goldsaftiksi eli kultamehuksi!
Saksan vaikutuksesta myös kananmunat ovat löytäneet aamiaispöytääni uudelleen. Paistetut kananmunat (sunny side up, tietenkin!) tai hieman pehmeäksi keitetyt kananmunat papujen kanssa ovat sunnuntaiaamujeni uusi must(a). Kananmunafiilistelyni vuoksi olen viime aikoina hankkinut jopa munakupit ja hyvin tarpeellisen turhakkeen, Eierschalensollbruchstellenverursacherin. Suora käännös tästä sanahirviöstä kuuluisi abouttiarallaa "kananmunankuoren oikean rikkoontumiskohdan aiheuttaja". Enää ei tarvitse miettiä miten keitetyn kananmunani kuorin, vaan Eierschalensollbruchstellenverursacher tekee sen puolestani. Hyvin käytetyt 20 euroa.
Aamupalaihmisiä, onko meitä muita?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti