lauantai 17. joulukuuta 2011

Kuumia juomia - Heiße Getränke

Saksassa todella silmiinpistävää näin talvisaikaan on lämpimien alkoholijuomien laaja tarjonta. Perinteisin tietenkin lienee Glühwein, joka olemuksellaan lähtentelee glögiä, mutta ei kuitenkaan pääse lähellekään sitä (glögi on parempaa). Glühwein jo sinänsä sisältää alkoholia, mutta usein sitä juodaan vielä "mit Schuss" eli "tilkkasen kera". Lisää potkua tuomaan pistetään yleensä rommia, amarettoa tai cointreauta. Glühweinista on tietenkin erilaisia variaatioita: on vaaleaa Glühweinia omenan ja kanelin kera, mustikkaglühweinia ja luumuviiniä.

Kuuma kaakao kuuluu tietenkin näihin talviajan suosikkeihin. Juodaan täällä kaakaota ihan sellaisenaankin, mutta usein siihenkin lisätään tilkka rommia tai minttuviinaa. Minttuviinan kanssa se tunnetaan After Eightinä ja rommikaakao tottelee nimeä Lumumba. Ben heitti läppää, että sen nimi on siksi tuollainen, että hiihtokeskuksien after skissä parin jälkeen voi vaan mumista jotain Lumumban tapaista tarjoilijalle ja kaikki ymmärtävät mitä juomaa asiakkaalle saisi olla. Joulumarkkinoilla maistoin myös Eierpunschia, jonka oletin olevan jotain munatotin tapaista. Voin sanoa, että tykkäsin kyllä äidin tekemästä munatotista enemmän!


Kaikkein omaperäisin kuuma juoma on kuitenkin Feuerzangenbowle, jota pääsin maistelemaan ensimmäisen kerran jo joulukuun alussa ja tällä viikolla uudemman kerran, kun pidimme kämppisten kanssa Feuerzangenbowle-illan. Feuerzangenbowle on punssijuoma, joka valmistetaan perinteisesti kuparikattilassa tulella keittämällä. Feuerzangenbowleen tulee puna- ja valkoviiniä, rommia, sherryä, sokeritoppa ja mausteeksi appelsiinia, kanelia, neilikkaa ja tähtianista

Kattilan päälle asetetaan sokeritoppa, joka valellaan rommilla ja sytytetään tuleen. Näin sokeri sulaa ja karamellisoituu ja antaa juomalle sen ominaisen maun. Sokerin palaessa sitä valellaan vähintään 54%:lla rommilla, jolloin siihen syntyy tietenkin todella isot liekit. Mulla olisi videomateriaalia meidän liekityksestä, mutta taidan olla laittamatta sitä nettiin ja saatte tyytyä näihin pariin kuvaan, jotka eivät kyllä tee oikeutta niille roihuille, jotka saatiin pari kertaa aikaiseksi!



Feuerzangenbowlesta on myös samanniminen elokuva vuodelta 1944, joka on tapana katsoa Feuerzangenbowlea juodessa. Koko leffa taitaa löytyä pätkissä YouTubesta, mutta pistinpä tähän teille ensimmäisen osan, vaikkakin se on saksaksi. Tuossa alussa herrat juovat juurikin Feuerzangenbowlea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti