tiistai 29. marraskuuta 2011

Oikishommia! - Jura studieren!

Ja nyt kun sen lööbailun jälkeen olen päässyt vähän opiskelun makuunkin, niin voisin kenties kertoa jotain siltä saralta. WWU:ssa (Wesfälische Wilhelms-Universität Münster) on yksi Saksan suurimmista oikeustieteellisistä tiedekunnista ja sen huomaa kyllä kurssien tarjonnassakin. Oppilaita täällä oikiksessa on noin 6000 ja pelkkä oikiksen kirjastokin on varmaan 2-3 kertaa Lapin yliopiston kirjaston kokoinen. Nyt ymmärrän mitä joku tarkoitti sanoessaan, että Lapin yliopiston kirjasto ei ole tieteellistä kirjastoa nähnytkään.

Saksalaiset tykkää tilastoida ja luokitella kaikkea, niin luinpa vähän ajanvietteekseni Saksan oikisten rankingeistä. Münster sijoittuu näissä rankingeissä todella hyvin ja luokitellaan yhdeksi Saksan huippuyliopistoista. Luennoilla kuulin, että työpaikkoja jaettaessa Saksassa on kuulemma todella suuri merkitys sillä, mistä yliopistosta olet valmistunut ja Münsterillä on hyvä maine.




Saksassa opiskelu perustuu Semestereille eli lukukausille, joita on kaksi: talvi- ja kesälukukausi. Talvilukukausi alkaa lokakuussa ja kestää maaliskuun loppuun, kesälukukausi puolestaan alkaa huhtikuun alusta ja kestää syyskuun loppuun. Käytännössä kummankin semesterin lopussa on kahden kuukauden loma tai "lukuloma" riippuen miten tentit sijoittuvat. Omaa tenttikalenteriani katsottuani voisin sanoa sitä lomaksi, sillä viimeinen tentti näiltä näkymin olisi 31. tammikuuta eli helmi- ja maaliskuu täysin vapaita!

Jokaisen semesterin lopussa on siis koeviikot, jolloin tentitään kaikki lukukauden aikana menossa olleet kurssit. Kursseista pidetään luentoja joka viikko samaan aikaan aina semesterin alusta koeviikoille saakka ja tässä samalla voi lukea tentteihin. Vielä en ole joutunut yhtään kirjaa ostamaan, sillä kaikki materiaalit on ollut ladattavissa netistä tai lainattavissa kirjastosta. Täällä on kyllä todella kattava "yliopiston kirjakauppa", joten ihan melkein houkuttelee käydä noutamassa pari mielenkiintoista opusta omaan kirjahyllyyn.




Mä valitsin aluksi 2 saksankielistä kurssia ja 2 englanninkielistä ja yhden kielikurssin. Lisäksi tein intensiivikielikurssin ja Saksan oikeutta ulkomaalaisille-kurssin, joista pisteet on jo taskussa. Tässä saksankielisillä luennoilla ollessani olen kuitenkin huomannut, että koska näillä proffilla ei ole kunnon dioja ja luettavaksi tulisi paljon direktiivejä ja sopimuksia saksaksi, mun tenttien läpäisymahdollisuudet on melko pienet. Siksi jätän nyt varmaan noi saksankieliset pois ja teen yhden englanninkielisen lisää.

Tältä näyttäis siis mun syksyn opinnot:
- Deutsch Intensivkurs für ERASMUS-Studenten
- Deutsches Recht für ausländische Studierende
- Einführung in die Rechtsvergleichung
- Common Law Legal Systems
- Common Law of Contract
- Konversationsübungen und Hörveständnis
- Sprachtandem
- Kriminologian verkkokurssi Suomeen

Olisin oikein tyytyväinen, jos saisin nämä kaikki suoritettua. Keväällä voiskin sitten ottaa lisää kieliä, ranskaa ja ehkä latinaa, mitä meillä Suomessa ei pysty esimerkiksi opiskelemaan. Toivon kovasti, että kesäsemesterillä tarjottaisiin myös välimiesmenettelyyn liittyviä englanninkielisiä kursseja, joita olin alustavaan Learning Agreementiini valinnut. Lisäksi yritän varmaan suorittaa keväällä sellaisen kielidiplomin, jonka jälkeen ei tarvitse enää koskaan todistaa kielitaitoaan saksalaisiin korkeakouluihin.


WWU ei ole sellainen kampus-yliopisto, jossa kaikki yliopistorakennukset olisivat yhdessä paikassa, vaan ne on ripoteltuna ympäri kaupunkia. Mä tykkään todella paljon meidän oikiksen kampuksesta, koska siinä on kiva sisäpiha ja yhdellä sivulla on pieni puisto, jonka läpi kulkee joki (jossa on tosin todella vähän vettä, jos ollenkaan) ja kaunis kirkko. Lisäksi muutkin suuret kirkon tornit näkyvät kirjaston ikkunoista, joten tällaista maisemaa jää ihan mielellään ihailemaan lukemisen ohella. Muutenkin oikiksen kirjasto on todella viihtyisä ja inspiroiva, että sinne menee kyllä ihan mielellään opiskelemaan! Mulla on tuosta mun inspiroivasta lukuympäristöstä vain toi yksi kuva, koska kirjasto on aina täynnä porukkaa enkä vaan kehtaa mennä sinne pokkana kuvailemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti