keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Lääkärissä - Beim Arzt

Tuliko silloin joskus koulun penkillä istuessa mietittyä, että mihinköhän muka tulen koskaan tarvitsemaan sitä saksan kirjan lääkärissä käynti dialogia? Ööh.. tuli! Mutta niin vain löysin eilen itseni lääkärin vastaanotolta Saksasta ja hommahan hoitui. En ollut siis sairaana tai telonut itseäni mitenkään, vaan kyseessä oli ihan suunniteltu lääkärireissu, koska tarvitsen kakkosannoksen yhtä rokotetta Aasian reissulle, jota en Suomessa kerennyt ottaa. Allu blogissaan kertoi jo omat Praxis-kokemuksensa, niin jaan tässä nyt oman versioni!

Sanotaanko että Saksan terveydenhoitojärjestelmä oli minulle entuudestaan yhtä tuttu kuin swahilin kielioppi, joten jouduin aloittamaan ihan alusta. Kyselin kämppiksiltä ja niiden kavereilta, että miten Saksassa voi hommata rokotuksen ja sain selville, että saksalaiset itse kuuluvat yleensä johonkin Krankenkasseen eli sairasvakuutuskassaan, joka maksaa heille korvauksia sairaanhoitokuluista. Useimmat saksalaiset siis käyvät yksityislääkärillä tai ns. omalääkärillä ja hoitavat maksuja jotenkin sen oman Krankenkassen kautta.


Hommasin toki Suomessa ollessani eurooppalaisen sairaanhoitokortin, joka pitäisi tuolla yksityisellä käydessäkin esittää, mutta rokotukset eivät kuitenkaan kuuluneet tämän kortin piiriin vaan se käy vaan välttämättömiin hoitoihin, jota ulkomailla ollessa tarvitsee. Tämän sain selville jo ennen vastaanotolle menoakin Kelan sivuilta. Googletin sitten itselleni yleislääkärin ("Allgemeinmedizin") Münsteristä ja menin Sprechstunden aikaan kysymään vastaanotosta, että kuinka minun tulisi toimia.

Vastaanottotiskin rouva oli erittäin mukava ja neuvoi äärettömän hyvin mitä tehdä. Näytin sen sairaanhoitokortin anyway, kun sitä kysyivät ja annoin passin ja rokotuskortin ja pääsin täyttelemään jotain matka- ja terveyskyselyä. Itse lääkärikin kävi esittäytymässä pikaisesti ja pääsin kohta juttelemaan hänen kanssaan lisää matkasta. Käytiin nopeasti läpi mitä rokotuksia tarvitsen ja hän tilasi ne apteekista (kaikki eivät kuulemma noin tee, mut hänen praxiksellaan kyllä) ja seuraavan kerran menenkin sinne vain rokotettavaksi. Koko hupi tulee maksamaan about saman verran kuin Suomessa, rokote on huomattavasti halvempi, mutta lääkärikäynti maksaa. Pitänee vielä selvittää Kelalta, että onko tällaisista käynneistä mahdollista saada korvauksia.


Lähtiessä jouduin vielä maksamaan 10€:n Praxisgebührin eli jonkin sortin palvelumaksun, joka on voimassa samalle lääkärille seuraavat kolme kuukautta. Eli jos ja kun nyt menen sinne kolmen kuukauden sisällä käymään uudestaan, ei tuota enää tarvitse maksaa. Akuuteista käynneistä, jotka siis menevät tuon suomalaisen sairasvakuutuksen piikkiin en siis osaa sanoa sen enempää. Ilmeisesti hoitoa tulisi kuitenkin saada samaan tapaan paikallisten kanssa, mutta nyt tiedän kuitenkin minne mennä!

Johan alkoi Lyyti kirjoittamaan, kun sai osoitteen. Eli kyllä näistä kaikista arkipäivän seikkailuista selviää, kun ottaa vaan ja lähtee yrittämään! Nousussa siis itseluottamus ja kielitaito, laskussa epäonnistumisen pelko. Seuraavaksi heitän kehiin kertomusta äänestysreissusta jahka jaksan ottaa kuvat kamerasta!

2 kommenttia:

  1. Minun tietojeni mukaan toi Praxis maksu on voimassa kaikilla lääkäreillä. :D En nyt sitten ihan satavarma ole, mutta jotain tälläistä muistelen lukeneeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se hyvinkin voi olla. Tajusin tässä et sain jonkun kuitin siitä kybän maksusta ja mietin tässä, et näkeekö sen jostain tietokannasta sitten vai kantelenko tuota kuittia mukanani..?

      Poista