sunnuntai 15. tammikuuta 2017

Let it snow


Otsikko on hieman harhaanjohtava, koska ei täällä vielä ole alettu seuraavaa joulua odottaa, vaan on iloittu viime päivinä tännekin sataneesta lumesta! Lumentulo ei ole näillä leveysasteilla mikään itsestäänselvyys, kuten meillä Suomessa, joten kaikennäköistä iloa ja haittaa tuo lumipeite täällä saa aikaan. Iloa lähinnä minun kaltasille talvifaneille ja lapsille, jotka pääsevät vihdoin pulkkamäkeen ja lumiukkojen tekoon, ja harmia liikenteelle. Pulkkamäestä on tosin todettava, että saksalaiset lapset eivät taitanekaan käydä pulkka- vaan kelkkamäessä, koska muovisia pulkkapulkkia en ole nähnyt vielä ensimmäistäkään, vaan kaikki lapset laskevat perinteisillä puisilla kelkoilla.

Siinä missä talvi yllättää aina suomalaisetkin, on liikenne vielä kahta kauheammin sekaisin Saksassa, jos lunta sattuu tulemaan ja varsinkin vielä enemmän kerrallaan. Saksassa nastarenkaiden käyttö on kokonaan kiellettyä ja talvirenkaina heillä lienee sitten kitkat tai muut renkaat, joissa on enemmän profiilia. Lumiset ja jäiset tiet ovat kuitenkin sen verran erikoista täällä, että autoilijat eivät niihin ole tottuneet ja tällaisen sään sattuessa ajetaan sitten todella varovasti. Kun tänne iski lumimyräkkä yhtenä viikonloppuna, sattui pelkästään Münsterlandin alueella 1 500 kolaria ja ojaanajoa ja yliopistollisen sairaalan vastaanotto oli täynnä liukkailla jalkakäytävillä luikastelleita ja liikenteessä kolaroineita.Loppuviikosta tänne Münsteriinkin luvattiin yhtenä yönseutuna 10-20 cm lunta, mutta jouduin pettmyksekseni nousemaan ylös yhtä harmaanruskeaan huomiseen kuin sitä ennenkin. Ehkä oli kuitenkin vaan ihan hyvä, että näin kävi, koska Nils oli seuraavana päivänä lähdössä autoilemaan ja Nilsin auton "kaiken sään renkaat" eivät oikein vakuuttaneet näin talvirenkaisiin tottunutta suomalaista. Tällaista täyslaidallista ei siis tullut, mutta viime päivinä lunta on sadellut hiljattain kuuroina ja näiden kuvien verran on ollut maa valkeana. Suomalainen sisälläni hyppii innostuksesta aina, kun lunta sataa tai kun aamulla verhot avatessani kadulta aukeaakin valkoinen näkymä.  

Niin paikalliset kuin valtakunnalliset mediat ovat viime aikoina olleet täynnä uutisia lumisateista ja etelämpää Saksaa koetelleista kovista pakkasista. Etelä-Saksassa elohopea laski viime viikolla jopa -20 asteeseen, mikä on Saksan talvelle jo erikoista. Ehdin Helsingissä pyörähtäessäni kokea taas pohjolan 20 asteen pakkaset, ja kyllä siinä linja-autopysäkillä tuulessa värjötellessä tuli taas jotenkin kotoisa olo. Saksassa samanmoiset pakkaset voivat kuitenkin tuntua ilmankosteudesta johtuen paljon koleammilta, mutta kyllä ne kylmimmät säät on vielä koettu siellä koto-Suomessa.Münsterissä oli tänään ihanan aurinkoinen ja raikas sää, kuten tämän postauksen ensimmäisistä kuvista näkyy. Otin kuvat kävelymatkalta uimahallille, kun toteutimme uuden vuoden lupausta ja kävimme vihdoin yhdessä uimassa Münsterissä. Tämä olikin minulle ensimmäinen kerta tavallisessa saksalaisessa uimahallissa (kylpylä on jo kyllä testattu), mutta tavoitteena olisi nyt käydä säännöllisemminkin uimassa. Aloitettiin tänään 1 000 metrillä ja nostetaan sitä mukaa, kun kunto kohoaa. Olisi kyllä ehkä kiva oppia kuitenkin vähän parempi uintitekniikka, koska Nils aiemmin lajia harrastaneena vetää paljon professionaalisemmin (ja lujempaa) kuin minä, jonka pitää pitää pää koko ajan veden pinnalla... Odotan kuitenkin huomiselta pientä Muskelkateria eli "lihaskrapulaa" eli suomeksi sanottuna helliä käsi- ja olkavarsia. Silloin olisi treeni mennyt perillekin!

Lopuksi ajattelin jakaa teidän kanssa vielä aamupuuron ohjeen, koska sain vihdoin aikaiseksi kokeilla kauramaitoa kaurapuuron pohjana. Ja siitähän tuli ihan älyttömän hyvää! Yhteen puuroannokseen laitoin noin 3 dl kauramaitoa, 5 rkl kaurahiutaleita, 1-2 tl pellavansiemeniä ja ripauksen kanelia. Näitä keittelin vaan kattilassa, kunnes seos sakeutui puuromaiseksi. Päälle laitoin vielä omenakuutioita ja kanelia ja mielestäni näin puuro ei kaivannut edes suolaa eikä sokeria. Kauramaito on itsessään jo hieman makeaa, joten tästä tulee puuroonkin kivasti makua. Oli kyllä niin hyvä puuro pitkästä aikaa, että tällä ohjeella tulee varmasti tehtyä jatkossakin viikonloppujen herkkupuurot!
Mukavaa alkavaa viikkoa!

2 kommenttia: